Ekonomi

Dünya Bankası: Orta Doğu’daki Çatışmalar Petrol Fiyatlarını Yükseltebilir

Vishala Sri-Pathma | BBC Ekonomimuhabir

Dünya Bankası, Ortadoğu’daki çatışmaların yayılması halinde petrolün varilinin 150 doları aşabileceği uyarısında bulundu.

Bu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden yaklaşık 1,5 yıl sonra elektrik ve gıda fiyatlarında büyük bir artışa yol açabilir.

90 dolar civarında olan petrolün varil fiyatının düşmesi bekleniyordu.

Ancak Dünya Bankası’nın yeni öngörülerindeki en kötü senaryoya göre Ortadoğu’daki durum 1970’lerdekine benzer bir petrol krizine yol açabilir.

Ekim 1973’te Arap petrol üreticisi ülkelerin ABD’ye ve Yom Kippur Savaşı sırasında İsrail’e destek veren diğer ülkelere petrol ithalatını kesmesi fiyatların yükselmesine neden oldu.

Dünya Bankası Ekonomisti Indermit Gill, “Ortadoğu’daki son çatışma, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından geldi; bu olay emtia fiyatlarında 1970’lerden bu yana en büyük artışa yol açtı” dedi.

Bu savaş küresel ekonomiÜlkedeki yıkıcı etkilerinin hâlâ hissedildiğini belirten Gill, onlarca yıldır hem petrol hem de doğalgaz arzının kesintiye uğradığı bir dönemin yaşanmadığını ve siyasetçilerin temkinli olması gerektiğini söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasının ardından başlayan çatışmalar, bölgedeki boru hattı sınırlarının etkilenebileceği endişesiyle doğalgaz fiyatlarını artırdı.

Petrol fiyatlarında ise benzer bir artış yaşanmadı.

Dünya Bankası’nın Orta Doğu’da çatışmaların yayılmadığı iyimser senaryosunda petrolün varil fiyatının 81 dolara düşeceği belirtiliyor.

Dünya Bankası Ekonomisti Ayhan Köse, “Petrol fiyatlarının uzun süre yüksek kalması halinde gıda fiyatlarının da artması kaçınılmazdır” dedi ve ekledi:

“Halihazırda yüksek gıda enflasyonuyla mücadele eden gelişmekte olan birçok ülkede, ciddi bir fiyat artışı durumunda gıda enflasyonu artacaktır.

“2022 yılı sonu itibarıyla 700 milyon insan, yani dünya nüfusunun neredeyse yüzde 10’u yetersiz besleniyordu.”

yesilova-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu