Yeni teknolojiyle işler değişti: 600 yıllık kent ortaya çıktı

Lidar yöntemi, uçaktan gönderilen milyonlarca lazer darbesinin yere çarpıp geri dönme süresinin hesaplanmasıyla toprağın altındaki yapıların haritalandırılmasını sağlıyor. Bu sayede, bugüne kadar sadece kısmen bilinen Guiengola şehrinin tam boyutu belirlendi.
Live Science’ta yer alan habere göre; haritalama çalışmaları, kentin 360 hektarlık (890 dönüm) bir alanı kapladığını ve içinde bin 100’den fazla bina, 4 kilometrelik surlar, iç yollar, tapınaklar, oyun alanları ve sosyal alanlar barındırdığını ortaya koydu. Kentin planlı bir şekilde inşa edildiği, seçkinlerin ve halkın farklı mahallelerde yaşadığı anlaşıldı. Yakınından geçen bir nehir ise şehrin su ihtiyacını karşılıyordu.
Araştırmacılar ayrıca, 45 metreye 50 metre boyutlarında büyük bir kompleks tespit etti. Celis, bu kompleksin Guiengola’nın yönetim merkezi ve liderlerinin yaşadığı saray olabileceğini öne sürdü.
Tarihî kayıtlara göre, Guiengola 1350 ile 1500 yılları arasında yaklaşık 150 yıl boyunca Zapotekler tarafından iskan edildi ve İspanyolların 1521’de bölgeye ulaşmasından birkaç on yıl önce terk edildi. Kentin en parlak döneminde en az 5 bin kişinin burada yaşadığı tahmin ediliyor.
Zapotekler, Guiengola’yı kurduklarında bölgedeki hâkimiyetlerini genişletmeye başlamıştı. Fetih tamamlandığında, halk kenti terk ederek yaklaşık 20 km güneyde bulunan, günümüz Tehuantepec şehrine taşındı.
İspanyol kayıtları, 1497 yılında Azteklerin Guiengola’yı kuşattığını ancak Zapoteklerin saldırıyı püskürttüğünü belirtiyor. Celis ve ekibi, nehir kıyısına yakın, en güçlü tahkimat noktalarında binlerce küçük yuvarlak çakıl taşı tespit etti. Bu taşların Azteklerin savaş sırasında sapanlarla attığı mermiler olabileceği düşünülüyor.