Macron Avrupa’yı “nükleer caydırıcılık” ile korumak istiyor

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa’nın, Rus tehditleri karşısında Avrupalı ortaklarını korumak için nükleer caydırı sistemini devreye alabileceklerini söyledi. Macron Çarşamba günü televizyonda yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, ülkesinin “kusursuz, egemen ve tamamen Fransa’ya özgü” bir nükleer savunmaya sahip olduğunu belirterek, “Nükleer caydırıcılığımız bizi koruyor” dedi.
Macron, Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan genel seçimleri birinci parti olarak tamamlayan Hristiyan Birlik Partisi’nin (CDU) lideri ve müstakbel Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in Avrupa savunmasına ilişkin yaptığı çağrıyı önemsediğini belirterek, “Müstakbel Almanya Şansölyesi’nin tarihi çağrısına cevaben, Avrupa kıtasındaki müttefiklerimizin nükleer caydırıcılığımız yoluyla korunmasına ilişkin stratejik tartışmayı açmaya karar verdim” ifadelerini kullandı.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ön koalisyon görüşmelerine devam eden Merz, NATO’nun Haziran ayına kadar mevcut halini koruyacağından kuşku duyduğunu belirtmiş, ayrıca Fransa ve Birleşik Krallık ile nükleer korumalarının genişletilmesi konusunda görüşmeler yapılmasından yana olduğunu söylemişti.
Avrupa’da Fransa ve Birleşik Krallık dışındaki ülkelerin nükleer gücü bulunmuyor. Fransa nükleer caydırıcılık stratejisini şimdiye kadar savunmaya yönelik olarak belirlemiş ve ulusal çıkarlarını korumak üzere tesis etmişti. Fransa nükleer caydırıcılık gücünü, o dönemde baskın olan Sovyetler Birliği ile ABD’den bağımsız olarak geliştirmişti. Rafale savaş uçakları ve nükleer denizaltıları ile hava ve denizde konuşlu olan bu sistem sadece Fransa Cumhurbaşkanı’nın emriyle devreye sokulabiliyor.

Fransa’ya ait nükleer denizaltı “Le Triomphant”. Fotoğraf: Barbier/AFP/epa/dpa/picture-alliance
Uzmanlara göre ABD ve Rusya şu anda dünyadaki toplam nükleer silah stokunun yaklaşık yüzde 88’ine sahip. Fransa’nın 290, Birleşik Krallık’ın ise 225 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor.
Macron Çarşamba günkü ulusa sesleniş konuşmasında ayrıca savunma bütçesini artıracaklarını ve Ukrayna’ya yardım etmeye devam edeceklerini de kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı konuşmasında, ABD’yi yanlarında görmek istediklerini de belirterek, ancak bunun söz konusu olmaması halinde hazırlıklı olacaklarını söyledi.
“Dünya düzenini bozan mevcut olaylardan haklı olarak endişe duyduğunuzu biliyorum” diyen Macron Rusya’nın, Fransa ve Avrupa için bir tehdit haline geldiğini vurgulayarak “Hiçbir şey yapmadan öylece durmanın akıllıca bir yöntem olmadığını” söyledi.
ABD Başkmanı Donald Trump’ın Ukrayna savaşını bitirmek için kapalı kapılar arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile şekillendirdiği düşünülen anlaşmalar özellikle Avrupalı liderleri endişelendiriyor. Avrupa başkentlerinde Trump’ın, kıtanın savunmasına yönelik garantilerden geri adım atmasından korkuluyor.
Reuters, TY,BÖ