EGİAD ve ESİAD iş birliğinde düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde dijital dönüşümün ve yapay zekanın önemi tartışıldı.
EGİAD ve ESİAD iş birliğiyle düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde yapay zeka başta olmak üzere dijital dönüşümün değeri, sunduğu fırsatlar ve verimlilik artışı gibi konular masaya yatırıldı.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ile Ege Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) ortaklaşa düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi, İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşti. “Yapay Zeka ile Akıllı Yarın” sloganıyla gerçekleştirilen ve yapay zeka başta olmak üzere dijital dönüşümün değeri, sunduğu fırsatlar ve verimlilik artışı gibi konuların ele alındığı zirveye, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Ege’den katıldı. Genç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Severli ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci katılarak açılış konuşmalarını yaptı.
Vali Elban: “Dijital dönüşüme ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz”
İzmir Valisi Süleyman Elban programda yaptığı konuşmada öncelikle dijital dönüşüm çerçevesinde insanı dönüştürmek gerektiğini söyledi. Vali Elban, “Hepimiz dijital dönüşüme mecbur olduğumuzu biliyoruz. Ülke olarak ve işletmeler olarak mecbur olduğumuzu biliyoruz. Bu dönüşümü başaramazsak rekabeti ve verimliliği yakalayamayız. Sonuç olarak , işimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ülke olarak sanayi devriminde 2 buçuk’u geçemedik. Bu yarışta da gerideyiz. Yalnız bırakılmamalıyız. Konuşmamız gereken temel konulardan biri insan. dijital dönüşümde. Dijital dönüşüm dediğimizde nesnelerin interneti, veri analizi ve benzeri birçok konudan bahsediyoruz. İnsan dönüşümü dijital dönüşümün en önemli parçası. İnsanlarımızı bu çerçevede dönüştürmemiz gerekiyor. Eğer insanımızın dijital dönüşümünü başaramazsak, bu alandaki insanları hazırlayamaz ve eğitemezsek, dijital dönüşüm konusunda çalışmalarımız eksik kalacaktır. Dijital dönüşümün bir an önce tüm kurum ve işletmelerde gerçekleşmesi gerekiyor. insanın dönüşümüyle birlikte mümkün. Bunu başaramazsak kurumlar, işletmeler, üniversiteler, STK’lar farklı şeyler yapar ama ülkenin ortak hedefine ulaşırlar. hizmet veremeyecek. İnsani dönüşümü başaramazsak tıpkı sanayi devrimi ve diğer dönüşümler gibi ilerleme şansımız yok. Bir paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. “Öncelikle insan kaynaklarımızın doğru planlanması ve eğitilmesi gerekiyor” dedi.
Yelkenbiçer: “Gençler yapay zekaya hazır”
Toplantıda konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, 7 yıl sonra bir araya gelerek teknoloji ve sanayideki dönüşümü konuşacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Yelkenbiçer, “Özellikle yapay zekanın son dönemdeki adaptasyonuyla iş dünyasında neler yapılabileceğini tartışacağız. Gençler yapay zekaya hazır ama biz hazır değiliz. Dolayısıyla iş dünyasının hızla gelişen teknolojiden faydalanması gerekiyor.” gençlerin teknolojiye adaptasyonu. Bu anlamda iş gücümüzün de teknoloji açısından değişmesi gerekiyor. Gençler bir anlamda itici güç olabilir. Öte yandan önümüzdeki dönemde de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Eğitim ve öğretimini aksatan veya işgücünden uzaklaşan gençlerimiz.Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlere özel rapor hazırlayacağız.Bu sayede gençler istihdam edilebilir ve çağımıza uyum sağlayabilirler. Hangi yetkinliklere sahip olurlarsa olsunlar, bu da bize şirketlerimizde dönüşümün öncüsü olabileceğimizi öğretecek” dedi.
“Raporlarla analiz sunacağız”
Zirve sonunda hazırlayacakları bir raporla çözüm önereceklerini belirten Yelkenbiçer, “Gençlerimizin yüzde 27’si ne istihdamda ne de eğitimde. OECD ülkeleri arasında zirvedeyiz. Bu durumu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bir tehlike olarak görülüyor. Bu nedenle zirve çıktıları ve sonrasındaki raporlarla çözüm önereceğiz.” “Mutlaka dönüşeceğiz ama biz dönüşürken Cumhurbaşkanı kolumda olacak mı? Bu cevap belirleyici olacak” dedi.
Zorlu: “Zirvemizi çok değerli buluyorum”
ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, zirvede yaptığı açıklamada, EGİAD ve ESİAD birlikteliğiyle 7 yıl önce sanayi dönüşüm 4.0 etkinliği düzenlediklerini hatırlatarak, bu zirveyi çok önemli bulduğunu belirtti. Zorlu, “2024 yılına geldiğimizde özellikle pandemi sonrası ve yapılan testlerle teknolojideki gelişimin çok hızlı ilerlediğini gördük. Biz de kendi içimize baktık. 2017’de neredeydik, 2024’e doğru nereye gidiyoruz? Dünya nereye gidiyor? Neye ihtiyaç var?” Kendimize şu soruları sormaya başladık. Dernek olarak dijital yeşil dönüşüm ve getirdiği sosyal dönüşümle ilgili konularda çalışırken, ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için rekabet gücümüzü artırmak için de çalışıyoruz. Burada en önemli etkenlerden biri de Türkiye’nin dünya ticaretinin yüzde 1’ini almasıdır.” Bunun en önemli aşamalarından biri de teknolojik ve yenilikçi alanlara yönelerek verimliliği artırmak ve çalışmalarımızın süreçlerini iyileştirmektir. Bunlar bizim faaliyet gösterdiğimiz alanlardır. Her zaman “Nasıl farklı şeyler üretebiliriz?” sorusunun endişesini yaşıyoruz. Elbette dijital dönüşüm de bunun en önemli araçlarından biri. . “Tepemizi çok değerli buluyorum ve bunun her zaman sonsuz bir çaba ve gelişme olduğunu düşünüyorum.” dedi. -İZMİR