Bakan Özhaseki, Hatay’da düzenlenen açılış ve temel atma töreninde konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Allah izin verirse bir yıl içinde birçok konutu bitireceğiz. Kimsenin derdi olmasın. Tabi ki rezerv alanlarda binlerce konutun inşaatına başladık. TOKİ ile 180 bin civarında inşaat ihalemiz yapıldı. Birçok yerde inşaatlar hızla devam ediyor.” söz konusu.
Özhaseki, Emek Mahallesi’nde 22 Adet Yerinde Dönüşüm Ofis Açılışı ve Emek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’ne katıldı.
Özhaseki törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın en tehlikeli 5. deprem ülkesi olduğunu ve bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca iş yeri, depo, ahır gibi 170 bin civarında varlığın da zarar gördüğünü belirtti.
Yıkılan yerleri hep birlikte yapacaklarını vurgulayan Özhaseki, “Söylemesi çok kolay. 850 bin bağımsız birim ama burada birin üzerine 50-100 metre inşaat yapmaya çalışın, ne kadar zor olduğunu göreceksiniz. Bu da yaklaşık 6 yeni şehrin yapılacağı anlamına geliyor. Bunlar da kolay işler değil.” ifadelerini kullandı.
Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremin olduğu ilk saatten beri ayakta olduğunu ve bölgeye bakanlar, valiler ve kaymakamlar atadığını bildirdi.
“Herkes yerinde dönüşüm istiyor”
Zararı gidereceklerini ve bu yaraları saracaklarını kaydeden Bakan Özhaseki, şöyle devam etti:
“Allah nasip ederse bir yılda çok konut bitireceğiz. Kimse merak etmesin. TOKİ’nin desteğiyle tabiatı koruma alanlarında bulabildiğimiz yerlerde binlerce konutun yapımına başladık. inşaat ihalelerimiz yapıldı.Birçok yerde inşaatlar hızla devam ediyor.Bir yandan bir gerçekle karşı karşıyayız.Öncelikle 850 bin konutluk rezerv alanımız yok.Hatay’ı düşünün, elimizde var. 294 bin civarında ya ağır hasarlı ya da yıkılmış ya da yıkılacak bina.Hepsini bir yere taşıyalım derken neresi sizce?Bu kadar geniş bir alan?Yazık.” . Bir yandan insanların yaşadığı bu bölgelerden, hatıralarının olduğu çevrelerden, her sabah ve akşam karşıdaki dağları görmekten uzak durmak istemiyorlar. Zeminde bir sorun olmazsa herkes evini yeniden dönüştürmek istiyor.”
Bu amaçla birçok toplantı yaptıklarını, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar ve belediye başkanları ile bir araya geldiklerini belirten Özhaseki, şunları kaydetti:
“Ortalama bir metrekare inşaat ne kadar eder diye düşündük. Aldığımız ilke karar şu: 100 metre brüt 500 bin lira hibe, aynı anda 500 bin lira kredi. 100 metreden fazla olursa.” , kredi büyüklüğü 700 bin liraya çıkıyor.150 metreden büyükse 800 bin lira.Bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz.İşyerlerine de 250 bin lira kredi vermeye devam edeceğiz. 250’den başlayan 500 bin liraya kadar kredi.Kredinin son ödeme tarihi iki yıl ödemesiz sonra 10 yıl faizsiz geri dönüş.3 yılda ödeyeceği 3 bin lira gibi bir para biliyorum , 5 yıl, 7 yıl, ayda önemli bir sayı yapmaz ve sizi üzmez ve bu nedenle bu tür çalışmaları kendi aramızda uzun süredir yapıyoruz.
Özhaseki, deprem nedeniyle büyük bir ekonomik yıkım yaşandığını belirterek, bu sorunların aşılması gerektiğini söyledi.
“İnşaat aşamasında 146 farklı alt bölüme hitap ediyor”
Büyük fedakarlıklar yaparak bu bölgeleri ayağa kaldırmak için projeye başladıklarını belirten Özhaseki, şöyle devam etti:
“Bir inşaat yapılırken 146 farklı kesime hitap ediyor. Her biri burada canlanıyor ve ekonomik canlılık ve yaşam başlıyor. Yaşam başlayınca gidenler de yavaş yavaş eski yerlerine dönmeye başlıyor. inanın bu proje çok değerli.Bu konuda.Aslında şu an bile bize gelen yüzlerce teklif ve talep var.Arkadaşlar e-Devlet üzerinden getirdiler.Son 1 saatte tam 1200 başvuru oldu.Evet, vatandaş inandı. Allah bizden razı olsun. Sözümüze güvendiler. Bismillah deyip işe başlayacaklar. “Daha güzel ne olabilir ki? Önümüzdeki günlerde de bu böyle devam eder diye düşünüyorum.”
“Fay hatları ile fay hatlarının kesiştiği yapılar asla olmayacak”
Özhaseki, 4 kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Lütfen vatandaşlarımız açmış olduğumuz bu dönüşüm ofislerine ve belediyelere gelip zorlamasınlar. Fay kırıklarının, çizgilerin kesiştiği yerlere asla yapılmaz ve yapılmaz. Çünkü televizyonda izlediyseniz biz bir Devlet Demiryolları çelik bordürünün fay kırığının birleştiği yerde nasıl ezilip büküldüğünü hep görmüşlerdir.Böyle bir güç birikimi ile gerçek kuvvet yukarıdaki çeliği ezen tabanı tahrik eder.Üzerine yapılan konutun değeri nedir? O zaman üstüne bir daha ev yapmak resmen delilik olur herhalde.Başka bir şey olmaz.Onun için burada yapı yasağı var.İkinci olarak taban sıvılaşması”Hatay’da yerler var. Hatay’da çok yok ama bazı yerlerde var. Buraya da ev yapmayacağız. Dere yatakları gibi zeminde uygun olmayan yerler varsa orada da yapı yasağı gelecek. Bundan sonra da inşaat devam ederken herhangi bir müsamaha gösterilmeyecektir.”
Japonya örneği
Depremle ilgili Japonya örneğini de veren Bakan Özhaseki, “Öyle evler yapalım ki, öyle iman evleri olsun ki, bu kadar olsun inşallah. Bir gün yarın 9 büyüklüğünde bir deprem olsa da. , kimse yatağından kalkmayacak. Bunun için çabalıyoruz. Bunun için bu ilkeleri geliştiriyoruz. Onun için “‘Bu yasak, bu mümkün değil’ diyoruz. Aksi takdirde kimsenin zarar görmemesi için yapı yasağı getirmekle ilgilenmiyoruz. İnşallah bundan sonra rahat ederiz.” ifadelerini kullandı.
Özhaseki, vatandaşların bina dönüşüm ofislerine gelerek istedikleri soruyu sorabileceklerini ya da e-Devlet ve Alo 181 hattı üzerinden merak ettiklerinize cevap bulabileceklerini belirterek, Hatay’a bir bakan yardımcısı ve çok sayıda bakan yardımcısı atadıklarını sözlerine ekledi. Bu konuda iller.
“Bitmeyen inşaatı TOKİ yapacak”
Yarım kalan inşaatları TOKİ’nin yapacağını kaydeden Özhaseki, “Biz zaten tip sözleşmeleri hazırladık. Vatandaşlarımız müteahhitlerle anlaşacaksa o tip sözleşmelerde anlaşacaklar. Hatta müteahhit, işi yapan arkadaş bile düştü. Zor durumda bırakmak zorunda kaldı Garantisi bakanlığımız Garanti devlet garanti garanti TOKİ Yarım kalan inşaatı TOKİ yapacak kimse merak etmesin her türlü denetimi biz yapacağız ruhsat seviyesinden mesken aşamasına yani işin başladığı andan itibaren vatandaşın içine yerleştiği ana kadar değerlendirmesini yaptı.
Bugün 464 konutun temelini attıklarını ve 22 işyeri açtıklarını belirten Özhaseki, Hatay’ın Antakya’nın eski haline uygun olarak inşa edileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Bakan Özhaseki, Vali Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti milletvekilleri ve katılımcılar düğmeye basarak temel atma ve açılışları yaptı.
haber-kavak.xyz