Haber

Avukatın baroyla hukuk mücadelesi: 5 yıl hesabını kim verecek?

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Mehmet Polat, çalışma ruhsatı için başvurdu ve katıldığı basın açıklamaları nedeniyle açılan davalar, ilgili oldukları gerekçesiyle reddedildi. Hakkındaki tüm ağır ceza davalarından beraat eden Polat, ruhsat almak için ikinci kez İstanbul Barosu’na başvurdu. Ancak İstanbul Barosu, Mehmet Polat’ın başvurusunu ikinci kez reddetti. Polat ise kararı temyiz etti. Adalet Bakanlığı da İstanbul Barosu’nu haksız bularak Polat’ın dosyasını onayladı. Polat, bu karara rağmen İstanbul Barosu’na üye olamıyor.

‘RED KARARINI VEREN DURAKOĞLU NASIL BAŞKAN OLABİLİR?’

Polat, 6 Kasım 2017 tarihinde yasal stajını tamamlayarak baroya kabul edilmeye hak kazandı. Adalet Bakanlığı ise Polat’ın ilk başvurusuna hakkında devam eden davalar nedeniyle ‘ret’ kararı verdi. Polat, 5 yıl sonra hakkında açılan dava sayısı 1’e düştüğü için İstanbul Barosu’na başvurdu. Polat’ın ikinci başvurusu da İstanbul Barosu tarafından ‘duruşma’ nedeniyle reddedildi.

Polat, İstanbul Barosu’nun kararına itiraz ederek Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık bu kez Polat’ın itirazını haklı buldu. Polat, ‘ret’ kararına imza atan İstanbul Barosu eski Başkanı Mehmet Durakoğlu’nu örnek olarak göstererek, “Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava nedeniyle hukuk mezunu avukat olamaz. Peki, Mehmet Durakoğlu’nun Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası devam ederken nasıl baro başkanı olabilir?”

‘BUNUN HESABINI KİM VERECEK?’

Polat, “Durakoğlu ve baronun 4 yönetim kurulu üyesi Diyanet Davası nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Normalde, bir lisans başvurusu en fazla iki ay sürer. Temmuz ayında ikinci başvurumu yaptım ve ehliyetim yeni çıktı. Ancak İstanbul Barosu başvurumu almak bile istemedi. ‘Bitsin bu dava, gel gel’ dediler, belgemi bekletmek için ellerinden geleni yaptılar. Şahsen defalarca tüm yasal kuruluşları ayağa kalkmaya davet ettim ama kimse destek olmadı. Sonunda bağımsız olması gereken İstanbul Barosu ile Adalet Bakanlığı önünde karşı karşıya geldik ve bakanlık beni haklı buldu. Ortalama 5 yıl 2 ay sonra ehliyetimi almış olacağım. 5 yıl önce sabıka kaydım yoktu, bugün de sabıka kaydım yok, bu 5 yılın hesabını kim verecek?” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu